Het Fonds Antoine Dopchie werd in 1992 opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting door de familie van Antoine Dopchie om zijn nagedachtenis te doen voortleven. Zwemsport en waterpolo waren zijn passie. Hij stichtte de Swimming Club Ronse die hij  gedurende meer dan 40 jaar voorzat. Hij was eveneens verdienstelijk lid van de Koninklijke Belgische Zwem- en Reddingsbond en voorzitter van het district Vlaanderen van 1924 tot 1962.

Zijn doel was de zwemsport toegankelijk te maken voor iedereen. Zijn familie wenste dit engagement verder te zetten. 

Ten gevolge van een ontmoeting tussen Baron Michel Deleforterie, voorzitter van Special Olympics Belgium, en Henri Dopchie, oudste zoon van Antoine Dopchie, koos de familie als doel van het Fonds het beoefenen van de zwemsport te bevorderen voor personen met een mentale handicap.

 

Geboren te Ronse op 21 mei 1899

Trouwt met Mevrouw Julienne Dobbelaere op 8 september 1923 te Ronse

Textielindustrieel in Ronse

Stichter van de Swimming Club Ronse

Secretaris-penningmeester en vervolgens voorzitter van de Swimming Club Ronse gedurende meer dan 40 jaar

Verdienstelijk lid van de Koninklijke Belgische Zwem- en Reddingsbond en voorzitter van het district der Vlaanderen van 1924 tot 1962.

Hij begeleidt de Belgische zwemploeg et neemt deel als zwemofficial aan de Olympische Spelen van 1936

Antoine Dopchie was gepassioneerd door het zwemmen en waterpolo en droomde de zwemsport toegankelijk te maken voor iedereen. Bezorgd door het welzijn van allen, besteedde hij er veel energie, tijd en middelen aan.